Menu


Forside
Patientvejledninger
Kikkertundersøgelse af den nederste del af tyktarmen (Sigmoideoskopi)
Laserbehandling af åreknuder
Operation for åreknuder (Varicer)
Lokal resektioner af åreknuder
Kikkertundersøgelse af spiserør, mavesæk og tolvfingertarm (Gastroskopi)
Behandling af karsprængninger på ben (kaldet mikrosklerosering eller mikroinjektion)
Kikkertundersøgelse af hele tyktarmen (Koloskopi)
Behandling af indvendig hæmorroider ved elastikmetoden
Operation af knude i bryst
Operation i og omkring endetarmsåbningen
Behandling af absces (byld)
Operation i pungen
Sterilisation af mænd
Operation af negl
Vejledning i pasning af operationssår
Generel vejledning til operation i lokalbedøvelse
Ventetider og ferie
Søren Munch Jensen
Undersøgelser og behandlinger
E-konsultation
Billeder fra klinikken
Sådan finder du frem
In English
Afbud og udeblivelse
Sundhedsstyrelsens lovpligtige tilsyn
Privatlivspolitik for patienter

Operation af åreknuder (Varicer)

Åreknuder / Varicer

Åreknuder er forstørrede og slyngede blodårer (vener) på benene. De er som regel forårsaget af utætte veneklapper som normalt skal sikre, at blodet i venerne kun kan løbe op mod hjertet. Når veneklapperne ikke slutter helt tæt, kan blodet imidlertid løbe tilbage i benene når man står op. Herved opstår der et øget tryk i venerne, som får dem til at udvide sig. Efterhånden kan venerne blive slyngede og begynde at bule ud. Samtidig kan også de helt små blodårer i huden blive udvidede, hvorved der kan komme tynde striber, der ser ud som mørkerød eller lilla misfarvning af huden.

Symptomer ved åreknuder

Åreknuder mærkes mest når man står op. Der kan være smerter, tyngdefornemmelse, kløe eller der kan komme væskeansamling omkring anklerne. Hvis der kommer hul på en åreknude, kan det bløde kraftigt, men det holder hurtigt op hvis man holder benet højt, og trykker på det blødende sted.

Mange mennesker med åreknuder klager over træthed og uro i benene eller læg kramper, specielt om natten. En del patienter med åreknuder udvikler desuden eksem over åreknuderne eller ved anklerne. Dette kan udvikle sig til egentlige skinnebenssår, som kan være svære at få til at hele med mindre åreknuderne bliver fjernet.

Forundersøgelse

For at kunne foretage en korrekt og individuel behandling af åreknuderne er det nødvendigt, at have et indgående kendskab til venernes anatomi hos den enkelte, og at kunne identificere de steder, hvor veneklapperne er defekte. Undersøgelsen starter med en almindelig klinisk vurdering, hvor man bemærker sig, hvor på benene åreknuderne sidder, og man vurderer, om åreknuderne kan være årsagen til de gener, der eventuelt måtte være.

Herefter foretages en såkaldt duplex-scanning, hvor man med ultralyd og Doppler direkte kan se venerne og måle hvilken vej blodet strømmer i dem. Herved kan man afsløre, hvilke veneklapper der er defekte, fordi blodet her løber den forkerte vej, og man kan finde de steder, hvor der skal opereres. Hvis der er åreknuder på bagsiden af benene, kan de stamme fra defekte klapper i knæhasens blodårer.

Hvorfor behandle åreknuderne?

Åreknuder forsvinder ikke af sig selv. Derimod har de en udpræget tendens til at forværres med tiden. Tidlig behandling kan forhindre dette og samtidig forebygge, at der kommer komplikationer til åreknuderne. Behandling af åreknuder kan desuden være ønskværdig eller nødvendig af flere grunde:

  • Symptomerne kan være ubehagelige.
  • Åreknuderne kan være kosmetisk skæmmende.
  • Der kan være komplikationer som f.eks. eksem, skinnebenssår, årebetændelse, eller blødning fra en åreknude.

Hvilke behandlinger findes der?

Åreknuder kan behandles med støttestrømpe, injektionsbehandling og operation. Støttestrømper kan lindre ubehaget ved åreknuder, men ikke få dem til at forsvinde.

Injektionsbehandling er særlig egnet til behandling af åresprængninger samt til at fjerne eventuelle små åreknuder, der er tilbage efter en operation.

Operation er den sikreste metode til at opnå et varigt behandlingsresultat.

Før Operationen

Hvis der er aftalt operation i lysken skal hårene i et passende område fjernes/ barberes dagen før. Undlad at smøre creme på benet på operationsdagen. Sørg for at have smertestillende medicin i hjemmet, Panodil, Kodimagnyl eller evt. Ibuprofen. Medbring en T-shirt eller lignende, idet alt for varmt tøj kan give utilpashed under operationen. Ikke stramt fodtøj samt løstsiddende tøj anbefales på operationsdagen, idet forbindingen efter operationen fylder en del. Arranger hjemtransport, da det frarådes, at man selv kører bil efter operationen. Du bør ikke være alene de første timer efter hjemsendelse.

Du må ikke spise fast føde 6 timer før operationen. Du må dog gerne indtage drikkevarer indtil 2 timer før du møder hos os. Derefter skal du være fastende. 

Operation

Operation for åreknuder foregår i vores regi ambulant og i lokalbedøvelse. Inden selve operationen, bliver scanning gentaget, hvorved de syge kar, der skal fjernes, tegnes på huden, idet de som regel kun er synlige når man er stående. Efter anlæggelse af lokalbedøvelse, vil der oftest blive lagt et ca. 5-7 cm langt snit i lysken. Hovedparten af åreknuderne fjernes derefter gennem multiple, 1,5 mm store ”mikro-snit”.

Hvis den store overfladiske vene på låret har utætte klapper, er det ofte hensigtsmæssigt at trække den ud, fordi man på denne måde effektivt kan forhindre at åreknuderne kommer igen.

Det forventede resultat

Ved operationen fjernes alle åreknuderne hos mere end 90 % af patienterne. Såfremt der er arvæv omkring åreknuderne efter tidligere operation, årebetændelse eller efter injektionsbehandling, kan det være umuligt at fjerne dem alle. Gener, som skyldes åreknuderne vil forsvinde hos de fleste, eller i hvert fald bedres væsentligt, men der er risiko for at generne ikke forsvinder. Såfremt man har symptomer, som ikke skyldes åreknuderne, vil disse naturligvis ikke forsvinde.

Eventuelle kar sprængninger eller misfarvninger vil ikke forsvinde, men vil ofte blive mindre synlige. Eventuelt kan man senere behandle kar sprængninger med ”mikro-injektioner”.

Efter operationen

Ved operationens afslutning får man en støtteforbinding, som skal sidde på i 3 dage. Herefter kan man fjerne den og tage brusebad. Man behøver ikke herefter at have plaster på sårene. Det er en god idé, at anvende en kort støttestrømpe om dagen i 3-4 uger for at undgå tendens til hævelse ved anklerne.

Man bør de første dage slappe af hjemme, og når man hviler sig, er det en god idé at holde det opererede ben højt. Hvis man er øm, kan man tage almindelige smertestillende tabletter.

Det er helt normalt, at der vil være ømme blå mærker og blodansamlinger på benene efter en operation. De forsvinder i løbet af nogle uger. De fleste vil kunne genoptage normal fysisk aktivitet efter et par uger. Man skal nok regne med sygemelding en uges tid, men det er meget individuelt, hvor lang tids sygemelding, der er brug for.

Komplikationer til operation

Visse komplikationer til kirurgisk behandling af åreknuder er uundgåelige.

Alle vil få blodansamlinger i en vis grad. Nogle gange kan blodansamlingerne, specielt på låret, være temmelig store og medføre ømhed i varierende grad.

Skønsmæssigt 10-15 % vil få overfladisk årebetændelse i efterladte venestykker som et udtryk for helingsprocessen. Det viser sig som ømhed samt ofte rødme af huden over årebetændelsen.

Blodansamlingerne og den eventuelle årebetændelse forsvinder af sig selv i løbet af få uger.

Man kan ved operationen beskadige følenerver til huden. Dette ses hos 10-20 % og viser sig som mindre områder af huden på benet med nedsat følesans eller en let sovende fornemmelse, når man rører ved det. Ofte forsvinder det af sig selv i købet af nogle måneder og påvirker kun sjældent livskvaliteten.

Hos ganske få (mindre end 1 %), kan der komme lymfeansamlinger i huden på benet eller i lysken. Det forsvinder også af sig selv i løbet af få måneder.

Hos mindre end 1 % kan der komme infektion i operationssårene, specielt i lysken. Det kan behandles med antibiotika, men man kan være nødt til at spalte operationssåret.

Af meget sjældne komplikationer skal nævnes

  • risiko for en smertende neuropati (nervesmerter), der kan være invaliderende.
  • risiko for symptomgivende DVT (blodprop i den dybe vene).

Hvis man har nedsat immunforsvar, eller sår med infektion andre steder på kroppen, f.eks. skinnebenssår, er risikoen for infektion i operationssåret øget.

 

Meget vigtigt

Skulle der efter operation opstå feber eller tiltagende smerter bedes De kontakte klinikken på telefon 33 11 44 48 eller efter åbningstider privat på mobil 26 79 66 66, alternativt søge skadestue/vagtlæge.

 

Revideret af SMJ 1.07.2018. Revideres årligt senest 1.07.2019.

 

  Speciallæge Søren Munch Jensen | Ny Kongensgade 21, 1.th | 1557 København V | Tlf: 33 11 44 48