Menu


Forside
Patientvejledninger
Gastroskopi: Kikkertundersøgelse af spiserør, mavesæk og tolvfingertarm
Sigmoideoskopi: Kikkertundersøgelse af den nederste del af tyktarmen
Koloskopi (udrensning med PLENVU)
Koloskopi (udrensning med PICOPREP)
Laserbehandling af åreknuder
Lokal resektioner af åreknuder
Behandling af karsprængninger på ben (kaldet mikrosklerosering eller mikroinjektion)
Operation i og omkring endetarmsåbningen
Behandling af indvendig hæmorroider ved elastikmetoden
Behandling af absces/byld
Pilonidalcyste
Operation af negl
Sterilisation af mænd
Vejledning i pasning af operationssår
Generel vejledning til operation i lokalbedøvelse
Gode råd ved hård mave eller forstoppelse
Ventetider og ferie
Søren Munch Jensen
Undersøgelser og behandlinger
E-konsultation
Billeder fra klinikken
Sådan finder du frem
In English
Afbud og udeblivelse
Sundhedsstyrelsens lovpligtige tilsyn
Privatlivspolitik for patienter

Lokal resektioner af åreknuder (Varicer)

Åreknuder er forstørrede og slyngede blodårer (vener) på benene. De er som regel forårsaget af utætte veneklapper som normalt skal sikre, at blodet i venerne kun kan løbe op mod hjertet. Når veneklapperne ikke slutter helt tæt, kan blodet imidlertid løbe tilbage i benene når man står op. Herved opstår der et øget tryk i venerne, som får dem til at udvide sig. Efterhånden kan venerne blive slyngede og begynde at bule ud. Samtidig kan også de helt små blodårer i huden blive udvidede, hvorved der kan komme tynde striber, der ser ud som mørkerød eller lilla misfarvning af huden.

Symptomer ved åreknuder

Åreknuder mærkes mest når man står op. Der kan være smerter, tyngdefornemmelse, kløe eller der kan komme væskeansamling omkring anklerne. Hvis der kommer hul på en åreknude, kan det bløde kraftigt, men det holder hurtigt op hvis man holder benet højt, og trykker på det blødende sted.

Åreknuder er oftest en ufarlig sygdom, men mange mennesker med åreknuder klager over træthed og uro i benene eller læg kramper, specielt om natten. En del patienter med åreknuder udvikler desuden eksem over åreknuderne eller ved anklerne. Dette kan udvikle sig til egentlige skinnebenssår, som kan være svære at få til at hele med mindre åreknuderne bliver fjernet.

Forundersøgelse

For at kunne foretage en korrekt og individuel behandling af åreknuderne er det nødvendigt, at have et indgående kendskab til venernes anatomi hos den enkelte, og at kunne identificere de steder, hvor veneklapperne er defekte. Undersøgelsen starter med en almindelig klinisk vurdering, hvor man bemærker sig, hvor på benene åreknuderne sidder, og man vurderer, om åreknuderne kan være årsagen til de gener, der eventuelt måtte være.

Herefter foretages en såkaldt duplex-scanning, hvor man med ultralyd og Doppler direkte kan se venerne og måle hvilken vej blodet strømmer i dem. Herved kan man afsløre, hvilke veneklapper der er defekte, fordi blodet her løber den forkerte vej, og man kan finde de steder, hvor der skal opereres. Hvis der er åreknuder på bagsiden af benene, kan de stamme fra defekte klapper i knæhasens blodårer.

Før Operationen

På operationsdagen bedes du tage et bad, inden du tager hjemmefra og det er vigtigt, at benet ikke påføres creme. Hvis du har meget hår på benet, er det en god idé at fjerne hårene et par dage forud for operationen.

Sørg for at have smertestillende medicin i hjemmet. Medbring en T-shirt eller lignende, idet alt for varmt tøj kan give utilpashed under operationen. Ikke stramt fodtøj samt løstsiddende tøj anbefales på operationsdagen, idet forbindingen efter operationen fylder en del. Arranger hjemtransport, da du ikke selv må køre bil efter operationen.

Operation

Operationen udføres i lokalbedøvelse. Der indledes med at markere de synlige åreknuder med tusch.

Der foretages lokalbedøvelse med små stik svarende til de åreknuder, der skal fjernes. Dette sviger et par sekunder. Du vil herefter kunne mærke berøring, men ikke egentlig smerte. Der foretages steril afvaskning og afdækning inden operationen indledes.

Endelig fjernes de skæmmende åreknuder gennem en række 2-3 mm lokale snit. Enkelte snit sys afhængig af blødning. Metoden efterlader praktisk taget ingen synlige ar. Varighed af behandlingen er ca. 15-30 minutter, afhængigt af hvor mange åreknuder, der er tale om.

Forbinding af benet

Når operationen er færdig, får du en elastisk forbinding på benet fra tæer til lyske/knæhase. Forbindingen må ikke sidde for stramt. Tæerne skal være varme og må ikke føles sovende eller snurrende. Forbindingen skal blive siddende i mindst 3 døgn, men gerne 5. For at undgå, at forbindingen bliver våd fraråder vi at du tager brusebad, så længe den sidder på.

Det forventede resultat

Ved operationen fjernes alle åreknuderne hos langt de fleste af patienterne. Såfremt der er arvæv omkring åreknuderne efter tidligere operation, årebetændelse eller efter injektionsbehandling, kan det være umuligt at fjerne dem alle. Gener, som skyldes åreknuderne vil forsvinde hos de fleste, eller i hvert fald bedres væsentligt, men der er risiko for at generne ikke forsvinder. Såfremt man har symptomer, som ikke skyldes åreknuderne, vil disse naturligvis ikke forsvinde.

Eventuelle kar sprængninger eller misfarvninger vil ikke forsvinde, men vil ofte blive mindre synlige. Eventuelt kan man senere behandle kar sprængninger med ”mikro-injektioner”.

Efter operationen

Det er vigtigt, at du allerede om aftenen efter operationen går lidt omkring. De første dage efter operationen skal du have benene oppe, når du sidder, men i øvrigt kan du bevæge dig normalt. 

Smerter: Det er normalt at have lidt smerter efter operationen. Smerter kan behandles med: Panodil 2 tabletter á 500 mg og Ibuprofen 400 mg (indtages samtidigt). Dette må gentages højst 4 gange pr. døgn. 

Feber: De første 1-2 dage efter operationen kan du få lidt feber. Hvis temperaturen overstiger 38,5º eller ikke bliver normal efter et par dage, bør du kontakte klinikken.

Støttestrømper: Når du har taget forbindingen af, skal du i en uge bruge en kort støttestrømpe til knæet med kompressionstryk mellem 15-23 mmHg. Du kan købe strømpen på klinikken. Strømpen skal tages af om natten.

Det er helt normalt, at der vil være ømme blå mærker og blodansamlinger på benene efter en operation. De forsvinder i løbet af nogle uger.

Komplikationer til operation

Generelt er komplikationer til operation for åreknuder meget sjældne.

Der vil hos de fleste komme overfladiske, store eller små blodansamlinger (blå mærker), som ikke kræver behandling.

Påvirkning af de små følenerver i huden kan i sjældne tilfælde forekomme, det giver dog sjældent betydende gener.

Sårinfektion er sjælden, men kan forekomme.

Kontrol efter operationen

Hvis man har syet nogle af arrene, får du tid til fjernelse af trådene efter 1 uge. Du vil få en tid til kontrol 3 måneder efter operationen, hvor benet ultralydsskannes og resultatet af operationen vurderes.

Forholdsregler og sygemelding

Du kan som regel begynde at arbejde med det samme, dog afhængig af arbejdet. Du kan genoptage motion, herunder løb, stort set med det samme. Det frarådes at få direkte sol de første 3 måneder efter operationen af hensyn til arrene.

Rejser

Hvis du rejser til udlandet i de første måneder efter operationen, skal du kontakte dit forsikringsselskab for at få information om restriktioner for flyvning.

Meget vigtigt

Skulle der efter operation opstå feber eller tiltagende smerter bedes du kontakte klinikken på telefon 33 11 44 48 eller efter åbningstider privat på mobil 26 79 66 66, alternativt søge skadestue/vagtlæge.

Revideret af SMJ 1.07.2020. Revideres årligt senest 1.07.2021.

  Speciallæge Søren Munch Jensen | Ny Kongensgade 21, 1.th | 1557 København V | Tlf: 33 11 44 48